Rätt utrustning är inte allt

Att välja skidor är inte alltid helt lätt. Särskilt inte om man är ny i spåret. Viktigt att komma ihåg är att det inte är utrustningen som tar dig i mål. När du väl befinner dig i sluttampen och kämpar på målsträckan, stavtag för stavtag, då handlar det om hur väl du har förberett dig och tränat inför loppet tillsammans med en stark vilja.

 

SÅ TRÄNAR DU inför ett skidlopp

Längdskidåkning är först och främst en konditionssport så du behöver vara genomtränad, utför gärna fartträning i form av löpning och cykling för en bra grundkondition.  Se sedan till att ta dig ut i spåret och åk korta sträckor i början och skaffa bra strumpor och vantar så att du inte fryser. Att åka längdskidor handlar mycket om teknik och ett tips är att lära dig staka, då använder du mage och rygg vilket gör att du inte blir så trött. 

 

en skidklassiker

Fischers klassiska RCS-skida är en av de mest sålda längdskidorna och har blivit lite av en ikon inom skidåkning. Det är en lätt och snabb skida som ger en härlig känsla i spåret med optimalt fäste och glid. För dig som är förstagångsåkare är vallningsfria Skintec ett bra alternativ. 

Ett komplett längdpaket med skidor, bindningar, pjäxor och stavar brukar kosta runt 3000 kr och uppåt, beroende på i vilken klass man vill åka. Ett tips är att hålla utkik på varuhusen under mellandagsreorna då man kan komma undan hyfsat billigt för ett bra startkit. 

För mer information om loppet läs mer och anmäl dig här

Lycka till i spåret!