Möt Johanna - en av deltagarna i skidloppet

Att vara ny på skidor är vi alla någon gång. De flesta kan relatera till de första stapplande metrarna i spåret. En av våra deltagare Johanna Edberg delar med sig av sin första längdskidupplevelse och berättar om varför hon har anmält sig till Bravura Stockholm Ski Marathon.

Läs mer och inspireras, än är det inte försent att hänga med!

 

Varför har du anmält dig till bravura stockholm ski marathon?

För mig blir Bravura Stockholm Ski Marathon startskottet på 2018 års uppladdning inför Vasaloppet. Jag har insett att längdskidor är en perfekt sport för att kombinera träning med härliga naturupplevelser. Loppet funkar för både nybörjare som mig och för de som är vassare i spåret och det är kul att man kan träna tillsammans fast man är på olika nivå.

 

vad har du för mål med skidloppet?

Mitt personliga mål är egentligen först och främst att klara av distansen för att få in några mil i kroppen inför Vasaloppet. Det längsta jag åkt i ett svep tidigare är 2 mil. Det var förra året på Stafettvasan så detta blir ju mer än en dubblering. Det hade varit skönt att känna att jag är en bit på vägen mot att fixa hela Vasaloppet.

 

vilken är din största utmaning?

Min största utmaning är att jag är långt ifrån ett skidproffs. Jag köpte mina skidor förra vintern och har bara åkt några få gånger. Det är ju inte ett överflöd av snö i Stockholm direkt och jag är inte så ambitiös att jag kör rullskidor. Kommer det ingen snö så får jag nöja mig med stakmaskinen på gymmet innan loppet.

 

berätta om ditt bästa skidloppsminne!

Första gången jag stod på ett par längdskidor var förra vintern. Jag hade anmält mig till Stafettvasan och ville inte göra bort mig inför alla skidproffs. Som tur var hade jag en vän som också var nybörjare så vi bestämde att vi skulle träna inför loppet tillsammans. 

Första gången vi åkte hade det snöat jättemycket och var orimligt kallt, säkert -20 grader. Den första utmaningen kom redan när vi skulle sätta på oss skidorna då vi insåg att vi inte visste hur man gjorde. Det tog säkert tjugo minuter innan vi lyckades efter mycket skratt och flera vurpor. Till slut fick vi i alla fall på oss skidorna och kände oss som Bambi på hal is. Efter 250 meter i spåret höll vi på att frysa ihjäl. 

Vi laddade sedan om i värmestugan innan vi gav oss ut i spåret igen. Den här gången tog vi oss runt 5 km, men vi gick i alla nerförsbackar och det tog oss säkert 50 minuter. Det hade förmodligen gått snabbare att gå runt, men vi var SJUKT nöjda efteråt. Det blev många skratt och utvecklingskurvan är ju väldigt brant när man börjar från noll!

 

 vilka är dina tips om man ÄR nybörjare i spåret?

1. Ha realistiska förväntningar. Har du aldrig stått på ett par skidor kanske ett rimligt mål är att bara ställa upp eller ta dig igenom loppet. Tanken är ju att du ska vilja fortsätta, inte känna ”aldrig mer”.

2. Outsourca vallan till någon som kan (eller köp vallningsfria skidor). Det är onödigt att ta sig ann om du inte har koll och du har mycket att vinna på att ge dig själv bra förutsättningar.

3. Håll till höger. Du lär inte vara snabbast och vill undvika upprörda ”UR SPÅR”-rop från längdexperterna. ;)

 

Säkra din plats på Bravura Stockholm Ski Marathon 2018, anmäl dig här