Möt Lasse - En av eldsjälarna bakom skidloppet

Integration för nyanlända och en hälsosammare vardag för barn och ungdomar. Det är några av frågorna som IFK Tumba SOK, en av medarrangörerna arbetar med. När du anmäler dig till Bravura Stockholm Ski Marathon går startavgiften till deras arbete med att få nyanlända såväl som barn och ungdomar att röra på sig mer. Möt Lars Stigberg, en av eldsjälarna bakom loppet!

 

Varför startades BRAVURA stOckholm ski marathon?

IFK Tumba SOK har i alla år varit mycket kompetenta arrangörer av stora orienteringstävlingar och vi tyckte det var spännande att pröva på ett skidlopp också! Johan Myhr från TFV Coaching, en av medarrangörerna och jag började diskutera möjligheterna att starta ett årligt längdskidlopp  i Stockholm och vi behövde inte lång stund för att besluta oss för att gå vidare! Vi presenterade vår idé för Leffe Wallin, ansvarig på Lida som inte behövde många sekunder för att vara med på noterna!

 

Vem kan åka Bravura Stockholm Ski Marathon?

Eftersom vi förutom långdistansen på 46 km också har en kortare sträcka på 16 km, så finns det ju goda möjligheter för alla skidåkare att pröva på den härliga Lidaterrängen. Vi får inte glömma vår ”Tour-de-Ski-inspirerade” målspurt uppför halva slalombacken!

 

hur har intresset och deltagandet för skidloppet sett ut genom åren?

Första loppet arrangerades i januari 2013 med totalt femhundra åkare anmälda och ordentligt med snö i terrängen. 2014 ingen snö, men både 2015 (290 anmälda) och 2016 (415 anmälda) lyckades vi skotta ihop spår med fin kvalitet som överraskade löparna positivt.

 

varför har skidåkning blivit en så pass populär sport de senaste åren?

Om vi håller oss till Stockholmsområdet så kan man väl säga ”trots bristen på snö”! Motionsvågen som motvikt till allt fler stillasittande jobb är nog en viktig faktor. Kanske massmedias intresse (Vinterstudion m.fl.) i kombination med framgångar på elitsidan betyder en hel del! Eller beror det på Bravura Stockholm Ski Marathon...?

 

Vilka andra IdrottSInitiativ är ifk tumba sok engagerade i?

När det gäller skidåkning så arrangerar vi någon träningstävling varje år. Bland annat arrangerar vi "Barnens Vasalopp" vid Lida dagen innan Bravura Stockholm Ski Marathon. 

Vi har under många år satsat mycket på flera skolor i våra kommuner, Botkyrka och Salem. Vi har löpande arrangerat orienteringsdagar för olika skolor från årskurs 1 till 9, bland annat "Harbrofajten" för kommunens femteklassare och tävlingsglädjen är verkligen på topp! Totalt når vi ca 1200 skolelever varje år.

Vi har även gjort en del satsningar med nyanlända bland annat har vi lärt ut orienteringstekniken till tio deltagare i åldern 15-30 ett flertal gånger med ett imponerande resultat. Tyvärr fick vi beskedet inför en träff att samtliga hade flyttats till olika förläggningar i Norrland, men vi har inte gett upp och diskuterar nya möjligheter med Botkyrka kommun.

 

Stöd Lasse och de andra eldsjälarnas fortsatta arbete, anmäl dig här